Van harte welkom

Van harte welkom op mijn gedichtenblog.
U mag de gedichten ongewijzigd gebruiken met vermelding van mijn naam.
Voor het verzorgen van een lezing met voordrachten of een workshop kunt u contact opnemen via cobytjeert@live.nl
Er is ook een volledig programma voor Kerst en Pasen.
Mijn boeken zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en bol.com en te leen in de bibliotheek.
Voordrachten zijn te beluisteren op https://www.luistergedichten.nl/index.php/component/comprofiler/userprofile/905-poelman Ook is er een interview te beluisteren, https://soundcloud.com/user-671424345/interview-coby-poelman-duisterwinkel-10-07-2017

zondag 23 februari 2014

Nije aanwinst
De kat is nijsgiereg. Fietspomp stait ien koamer. Op grond ligt n parelmoerkleureg ding.
Ain van zien boaskes holt t vast en aander is aan t pompen. t Ding wordt aal groter.
Hai blieft op oafstand toukieken wat er gebeuren gait.
As t pompen oaflopen is rolt zien boaske t ding noar de compjoetertoafel tou en gait erop zitten. Den stuitert ze der op en dut vremd met heupen. Aander boaske knikt wat en gait er ook even op zitten. Hai dut veur wat hai der met ken mor doar duuft zai zich nog nait aan woagen en doar hipt ze weer hen.
Sinds ze bie de fysiotherapeut loopt moakt ze wel voaker roare bewegingen, lest docht ze zeker dat ze n kat was en boog heur rug zoas katten dat ook wel doun as ze bang bennen.
Toen het er heur mor es n kopke geven want hai docht dat t lang nait goud met heur was.

Telefoon gait. Hai heurt boaske proaten over de nije aanwinst. Ja, zegt ze, k haar bie welkomienzuudhörn.nl n oproup op prikbord zet: Ik zoek een gymbal, wie heeft er een en gebruikt hem niet meer en doar het ain op reageerd, ain dai met t vak van fysio op de hoogte was nog wel. k Heb hom vanmörnen vot ophoald en t helpt hail goud om rug en buukspieren staarker te moaken en zo ken k schrieven blieven zunder dat rug der n baarg van te lieden het.
k Ben der zo bliede met en rug wordt aal beter.

Aander boaske is votgoan en as de kat allain bie heur ien koamer zit begunt t ding zo te kroaken, hai kiekt es even wat er toch loos is mor t boaske is der op aan t rondjes draaien met heupen, veuruut, overzied, achteruut, aander kant overzied en den weer even huppen.
t Word hom te veul, hai gait veur koamerdeur zitten en probeert boven t gekroak uut te kommen met zien gemaauw. Zun schient, t is mooi weer, as zai zoneudeg op zo’n ding wil zitten te kroaken mot zai dat waiten mor hai wil noar boeten.

Coby Poelman - Duisterwinkel


Vertaling:

Nieuwe aanwinst

De kat is nieuwsgierig, er staat een fietspomp in de kamer en op de grond ligt een parelmoerkleurig geval. Eén van zijn baasjes houdt het vast en het andere baasje is aan het pompen. Het wordt steeds groter.
Hij blijft op veilige afstand toekijken wat er gebeuren gaat.
Als het pompen stopt rolt zijn baasje de grote bal naar de computertafel en gaat erop zitten. Dan stuitert ze er op en doet vreemd met haar heupen. Het andere baasje knikt naar haar en dan gaat híj er even op zitten. Hij doet voor wat híj er allemaal mee kan, maar daar durft zij zich nog niet aan te wagen. Dan wisselen ze weer. Sinds het baasje bij de fysiotherapeut loopt maakt ze wel vaker vreemde bewegingen, laatst dacht ze zeker dat ze een kat was en boog haar rug zoals katten dat ook wel doen als ze bang zijn.
Toen heeft hij haar maar eens een kopje gegeven want hij dacht dat het echt niet goed met haar ging.

De telefoon gaat. Hij hoort zijn baasje praten over de nieuwe aanwinst. Ja, zegt ze, ik had bij welkominzuidhorn.nl een oproep geplaatst op het prikbord: Ik zoek een gymbal, wie heeft er een en gebruikt hem niet meer en daar heeft iemand op gereageerd, iemand die met het vak van fysiotherapie vertrouwd is. Ik heb hem vanmorgen meteen opgehaald en het helpt heel goed om de rug en de buikspieren sterker te maken. Zo kan ik blijven schrijven zonder dat de rug er onder lijdt. Ik ben er zo blij mee en de rug wordt steeds beter.

Het andere baasje is weggegaan en als de kat alleen met haar in de kamer is begint het zo te kraken, hij kijkt eens wat er aan de hand is maar het baasje is er rustig op aan het rondjes draaien met de heupen, vooruit, opzij, achteruit, naar de andere kant opzij en dan weer even huppen. Het wordt hem te veel, hij gaat voor de kamerdeur zitten en probeert miauwend boven het gekraak uit te komen. De zon schijnt, het is mooi weer, als zij zonodig op zo’n ding wil zitten kraken moet zij dat weten maar híj wil naar buiten.

Coby Poelman - Duisterwinkel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten