Van harte welkom

Van harte welkom op mijn gedichtenblog.
U mag de gedichten ongewijzigd gebruiken met vermelding van mijn naam.
Voor het verzorgen van een lezing met voordrachten of een workshop kunt u contact opnemen via cobytjeert@live.nl
Er is ook een volledig programma voor Kerst en Pasen.
Mijn boeken zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en bol.com en te leen in de bibliotheek.
Voordrachten zijn te beluisteren op https://www.luistergedichten.nl/index.php/component/comprofiler/userprofile/905-poelman Ook is er een interview te beluisteren, https://soundcloud.com/user-671424345/interview-coby-poelman-duisterwinkel-10-07-2017

maandag 30 juni 2014

Kerk en voetbal in Groningen

Buiten loeit het, Nederland speelt tegen Mexico, er staat een groot scherm op de Grote Markt.
De Martinikerk lijkt leeg, de gastvrouw zegt dat de dienst in de kapel gehouden wordt, de ruimte waar anders de kinderoppas is, vanwege het lawaai op de Grote Markt. In de kapel staan de stoelen in rijen opgesteld en de avondmaalstafel staat klaar voor wie vanmorgen verhinderd waren.
Er worden stoelen bij gezet, er komen steeds meer mensen binnen.
Bij gebrek aan een orgel in de kapel begeleidt de organist ons vanavond op zijn bugel.
Door het glas in lood zien we het strijklicht van de avondzon over het groen van het Martinikerkhof filteren. Het heeft wel wat. Er heerst een bijzonder sfeertje.
De dienst heeft een huiselijk karakter en zo nu en dan klinkt er gejuich van de Grote Markt dat doordringt tot in de kapel. Juist als na de preek nog een gedeelte uit Efeze wordt gelezen over stemverheffing wordt het buiten wel erg rumoerig. De wedstrijd is blijkbaar afgelopen en zo te horen heeft Nederland gewonnen. Als we de kerk uitkomen en vragen hoe het is afgelopen kijkt men niet begrijpend waar we het over hebben. Als we uitleggen dat we in de kerk waren lichten hun ogen op, ach zo, ja Nederland heeft gewonnen, jullie hebben er vast wel iets van meegekregen toch? O ja, zeker. We springen op de fiets en peddelen op de maat van de muziek die uit de boxen schalt, half over de stoep, half over de weg want er is van alles afgezet. Kerk en voetbal liggen eigenlijk niet eens zo ver uit elkaar. Met z’n allen streven naar het doel, en daar een punt van maken, dan wel het hoogste doel, dát zal een overwinning zijn.

Coby Poelman - Duisterwinkel, 29 juni 2014.


Gepubliceerd in "Beleef de dag" (2015) bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten